top of page

Міжнародні виробники, Міжнародні заходи

6 вересня 2023 р.

Грузія зустрічає фундуководів України. Частина 2

Українська делегація фундуководів благополучно повернулась в Україну.

Зугдіді, Грузія

Українська делегація фундуководів благополучно повернулась в Україну. Програма візиту в Грузію була настільки надзвичайно щільно насичена зустрічами, відвідуванням заводів, фабрик, садів, що після першого "тренувального" дня (коли було трошки часу для написання першої частини цієї статті), можливість написати про подальші дні перебування делегації в Грузії з'явилася тільки вже вдома, в Україні.

У Грузії загальна площа фундукових садів налічує близько 70 тисяч гектарів. В основному це невеличкі сади фермерів у п'яти із чотирнадцяти регіонів Грузії: Samegrelo, Imereti, Guria, Adjara, Kakheti, але 10-12% площ - це промислові сади.

Найбільший фундуковий регіон в Грузії - Самегрело-Верхня Сванетія або Самегрело, або Мегрелія (Samegrelo, груз. სამეგრელო-ზემო სვანეთი), в якому вирощується приблизно до 90% всього грузинського фундука.


Одразу скажу, що регіон Мегрелія найбільш сприятливий для вирощування фундука. Середня норма опадів у цьому регіоні – 1777 мм, середня річна температура складає 14°С, а взимку температура коливається у межах 2°С - 5°С.


За словами Голови Правління асоціації виробників фундуку Грузії Міраба Чітанава (Merab_Chitanava), у 95% садів вирощуються місцеві сорти фундуку, основний з яких – Anakliuri, і лише 5% площ зайняті промисловими сортами італійської селекції – Giffoni.

Переробкою фундука в Грузії займаються близько 40 переробних підприємств, фабрик та невеличких цехів. Практично всі підприємства та фабрики орієнтовані на експорт фундука та продуктів його переробки.


Основні види фундука на експорт:

  • Фундук в шкаралупі (Inshell Hazelnuts), Розмір: 18-19-20-21-22 мм або за специфікацією замовника.

  • Ядра фундука (Hazelnut Kernels). Розмір: 9-11 мм, 11-13 мм, 13-15 мм, 15-17 мм або від 9 мм до 17 мм з різницею розміру 1 або 2 мм.

  • Смажені, бланшовані ядра фундука (Roasted Hazelnut Kernels). Розмір: 11-13 мм, 13-15 мм.

  • Як сировина для харчової промисловості: хлібобулочних і кондитерських виробів, цукерок, морозива, шоколаду та паст виготовляється:

  • Фундук нарізаний кубиками (Diced Hazelnuts) розміром 2-4 мм.

  • Мука з фундука (Hazelnut Meal) розміром 0-2 мм

  • Паста из фундука.

На всіх підприємствах, де продукція повністю призначена для експорту,  впроваджено міжнародний стандарт харчової безпеки BRC Global Standard, ISO 22000 та інші.

 

Адміністративним центром регіону є місто Зугдіді (груз. ზუგდიდი), яке неофіційно називають фундуковою столицею в Грузії. Саме тут, у фундуковій столиці і розмістилася українська делегація фундуководів.

Залишивши понад 500 кілометрів під колесами комфортного мікроавтобуса, який люб'язно надав для фундукової делегації проект ІТС, ми змогли об'їхати весь регіон.


Загалом за 4 дні перебування українські горішники ознайомились з виробництвом на 9 заводах та фабриках з переробки фундука з різним обсягом переробки: від найбільшого новітнього заводу, що тільки почав працювати - IG AGRO LLC (до 80 тон переробки фундука за добу), до менших, з різними схемами комплектації обладнання на своїх виробничих лініях, з різним переліком продукції, що випускається.

Крім цього, побували в трьох промислових фундукових садах, теж різних за своєю площею – від найбільшого фундукового саду в Грузії з площею  в 1800 гектарів компанії Nuts Incorporated  до менших садів, де спілкуючись з агрономами, з'ясували загальні технологічні "таємниці" вирощування грузинського фундуку у промислових садах.

 

Фундук, який привозиться фермерами для переробки, відразу проходить дуже жорстку перевірку за якістю в лабораторіях цих підприємств.

Спілкування з фахівцями діючих переробних підприємств за перші чотири дні нашого візиту надали змогу українським фундуководам повністю ознайомитись з структурою виробництва, організацією процесу переробки фундука, комплектацією виробничих ліній найбільш досконалим обладнанням.

На п'ятий, останній день перебування в Грузії, зранку ми змогли побувати на фабриці «Geo Mark» по виробництву обладнання по переробці фундука самого маститого майстра Зураба Маркозі (Zurab Markozia), обладнання якого ми зустрічали практично на кожному заводі чи фабриці. Поговорили з майстром Маркозі, з'ясували можливості щодо постачання найбільш "ходового" обладнання в Україну.

Після цього, в готелі, де ми мешкали, нас вже чекали представники французького обладнання відомої фірми «Ciman Sommier», які зробили презентацію обладнання по переробці фундука та прямим відеозв’язком з керівництвом цієї фабрики во Франції.

Надалі, о 14-й годині почалась українсько-грузинська конференція, в якій прийняли участь усі три грузинські асоціації: Асоціація переробників та експортерів фундука Грузії (НЕРА), Грузинська асоціації виробників фундука (GHGA), Союз фермерів-виробників фундука разом з грузинськими виробниками фундука та переробниками.

… У давнину назва великого грузинського краю, куди входить зараз Мегрелія, називалося КОЛХІДОЮ. За давньогрецькими міфологіями саме в ці краї плавали відважні аргонавти під проводом героя Ясона щоб здобути ЗОЛОТЕ РУНО - талісман благополуччя.

ЗОЛОТЕ РУНО сучасної Грузії – ФУНДУК, який стабільно надає благополуччя десяткам тисяч працьовитих грузинів, які вирощують та переробляють його…

 

Президент Української горіхової асоціації Г.Юдін

Зугдіді – Варшава - Київ




bottom of page