Заходи УГА
15 березня 2024 р.
Школа для профі – практичний семінар фахівців фундуководів.
На базі НВО «ФІЛБЕРТ» (Одеська область, Біляївський район, с. Паліївка) 15 березня відбувся семінар-практикум для виробників-фундуководів.
Одеса, Одеська область, Україна
ШКОЛА ДЛЯ ПРОФІ – ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР ФАХІВЦІВ ФУНДУКОВОДІВ.
На базі НВО «ФІЛБЕРТ» (Одеська область, Біляївський район, с. Паліївка) 15 березня відбувся семінар-практикум для виробників-фундуководів.
Ще в травні минулого року, показуючи "свіжий", щойно залитий фундамент майбутнього переробного фундукового заводу, Максим Шейко, генеральний директор ТОВ «НВО «ФІЛБЕРТ», впевнено пообіцяв провести практичний семінар Горіхової асоціації у наступному (читай – у 2024) році на базі вже діючого заводу.
І виконав власну обіцянку - 15 березня Максим Шейко, як гостинний господар, навстіж відчинив двері сучасного переробного заводу для учасників практичного семінару.
Формат зустрічі був обраний – нечисленний (до 25-30 фахівців), робочий, в якому прийняли участь виробники-фундуководи, що вже мають промислові фундукові сади та отримали перший досвід у їх обслуговуванні.
Тому відвідати сучасне підприємство з повністю закінченим циклом з промислового вирощування фундука, його первинної технологічної обробки, подальшої переробки та виготовлення готової кондитерської продукції власного виробництва під власною торговою маркою FLARINO, приїхали керівники та фахівці промислових фундукових садів з Волині та Львова, з Житомирщини та Києва, з Харківської, Дніпропетровської областей та інших регіонів України.
Відкрили практичний семінар організатори семінару-практикуму – президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін та керівник проєкту ІТС в Україні Альона Коломойцева, які в своїх виступах окреслили сучасний стан діяльності Горіхової асоціації, особливо в питаннях просування необхідних для горіхової галузі законодавчих змін до діючих Програм державної підтримки, підвищення ефективності позиціонування та просування українського горіху на світових ринках в межах проєкту ІТС «Сприяння виходу МСП плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості», подальші кроки по створенню стійкого міжнародного іміджу для горіхової галузі України.
Надалі, головний агроном компанії «ФІЛБЕРТ» Наталья Дей розкрила таємниці власного агрономічного досвіду вирощування промислового саду. Знання в поєднанні з закордонними практиками, з власним виробничим досвідом та набитими "шишки" дали можливість удосконалити технологічну карту обслуговування саду. В саду працює "розумна" система краплинного зрошення разом з фертигацією, з контрольованою технологією утримання ґрунту, яка забезпечує якісне живлення кореневої системи та розвиток надземної частини. На 7 дослідних гектарах відпрацьовується технологія вирощування фундука на шпалері, що особливо привабливо для невеликих ділянок.
І наразі роки роботи дали свій результат – промисловий сад вражає своїм доглядом, професійним технологічним підходом, стрункі лави фундука сортів Tonda Di Giffoni, Romano, Tonda Gentile delle Langhe, Mortarella, Nocchione порадували зібраним фундуковим урожаєм.
Тому реальні приклади використання технологій у відповідності з розробленою технологічною картою, системи управління розумним краплинним зрошенням та фертигацією, агроприйомів захисту – ці теми не залишили байдужими нікого з учасників, викликали безліч питань та жваву дискусію.
А «родзинку» практичного семінару – повний цикл первинної переробки фундука на діючому обладнанні показав керівник підприємства Максим Шейко.
Тому окрему, особливу увагу учасники семінару приділили сучасному заводу з переробки фундуку, що збудований з урахуванням досвіду заводів Італії, Туреччини, Америці, Грузії. Максим Шейко зі своїми фахівцями особисто побував на цих заводах, щоб узагальнити найкращий досвід та використовувати найкраще та надійне обладнання. А вже після відвідування заводів з виробництва обладнання, Максим Шейко замовив для свого заводу сучасне обладнання з переробки в Італії, Туреччині.
Разом з вітчизняними виробничими підприємствами розробив цілу ланку необхідного переробного обладнання, яке, наразі вже у діючому стані, продовжує вдосконалювати.
Наразі Максим Шейко, як Перший Віце-Президент Української горіхової асоціації та одночасно, як керівник високотехнологічного підприємства НВО «ФІЛБЕРТ» продовжує співпрацю з маститим італійським виробником «FACMA» по удосконаленню обладнання для України. На запрошення відомих виробників з Туреччини побував на виробничих майданчиках їх заводів.
Сучасний стан глобального горіхового ринку характеризується зростанням вимог і потреб споживачів, посиленню конкурентних позицій інших горіхових країн, тому наразі важливенна задача для українських горішників – формування БРЕНДУ якісного фундука з промислових садів. А для цього повинна в Україні бути лінійка діючого якісного переробного обладнання.
Максим Шейко, грунтуючись вже на власному виробничому досвіді, докладно розповів про особливості переробки різних сортів фундука, їх переваги та недоліки на різних етапах технологічної переробки: сушіння, розкол, бланшування, тощо, та наочно показав різні сорти фундука після їхньої технологічної переробки. Це надзвичайно ВАЖЛИВО знати всім майбутнім власникам промислових садів на стадії ухвалення рішення про сортовий склад майбутнього промислового саду.
Відверто розповів про особливості ціноутворення фундука, про «підводні» камені при обробці фундука та подальшій його реалізації, про можливості кооперації.
Розповів про наступну виробничу ланку подальшої переробки фундука - новісіньке кондитерське виробниче підприємство, яке теж нещодавно збудовано та вже набрало «оберти» у виготовленні фундукових ласощів, які поставляються в торгівельні мережі «Сільпо», «Епіцентр», «Ашан», «Таврія», «Копійка» та інші. Для виготовлення високоякісної продукції цього підприємства було придбано кондитерське обладнання відомого італійського виробника MIA FOOD TECH, а для просування фундукової кондитерської продукції була зареєстрована власна торгівельна марка FLARINO.
Щира розповідь Максима Шейко, його відвертість викликали жваву дискусію та численні запитання у учасників. Спілкування, неформальний дружній обмін думками щодо подальших планів, про розвиток українського фундуківництва, його переробку та збут, просування на зовнішні ринки продовжилися після закінчення семінару.
Потискуючи перед від'їздом міцну руку Максима, з задоволенням зловив себе на думці, що Українській горіховій асоціації таланить на висококласних фахівців та надійних партнерів по співпраці.
…Є стародавня і мудра приказка - "ДОРОГУ ЗДОЛАЄ ТОЙ, ХТО ЙДЕ".
Приєднуйтесь – ходімо разом!
Президент Української горіхової асоціації Г.Юдін